Situația din spitalele din România se înrăutățește pe zi ce trece. Explozia de noi cazuri de îmbolnăvire din ultima perioadă a supra solicitat sistemul medical, care duce lipsă de medici și de locuri la ATI. În prezent, 768 de români sunt conectaţi la aparate, cea mai mare cifră de la începutul pandemiei.
Situația este la fel de gravă peste tot în țară. În Capitală de câteva zile nu mai sunt locuri disponibile la Terapie Intensivă, iar pacienții au fost redirecționați către ale spitale din țară. În consecință, pentru suplimentarea numărului de locuri Spitalele Floreasca, Sfântul Ioan şi Malaxa au fost desemnate suport Covid pentru ATI.
„Am transferat pacienţi peste tot: şi la Olteniţa, la Medgidia, Bârlad, la Râmnicul Sărat, la Buzău. Unde găsim loc în terapie intensivă, acolo îi transferăm. Nu doar din spitalul nostru, din toate spitalele din București”, a declarat Dr. Bogdan Opriță, şeful SMURD Bucureşti, potrivit stirileprotv.ro
Situația este la fel de critică peste tot în țară. De exemplul, în Timișoara bolnavii sunt externați cu oxigen la domiciliu. (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE PREFECT ÎN BUCUREȘTI: ”NU MAI SUNT LOCURI LA TERAPIE INTENSIVĂ PENTRU PACIENȚII CU COVID-19!”)
„A scăpat de sub control pentru că numărul de cazuri este atât de mare încât tot mai greu facem faţă acestor situaţii. Unii dintre ei îi externăm cu oxigen la domiciliu şi internam alţii ca să le dăm şi acestora o şansă. Spitalul este plin, eliberăm un loc, vine altul imediat″, a declarat Virgil Musta, medic specialist boli infecţioase Spitalul „Victor Babeş” Timişoara
Deși se fac eforturi considerabile pentru a suplimenta numărul de medici și paturi la ATI, numărul de bolnavi aflați în situații grave și care au nevoie de îngrijire specializată este copleșitor. (VEZI ȘI: SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE ÎN BACĂU. NU MAI SUNT PATURI LIBERE LA TERAPIE INTENSIVĂ)
Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, a vorbit despre ce se întâmplă în momentul de față în spitalele din România și a făcut câteva previziuni sumbre. Acesta a preconizat că din cauza supra aglomerării spitalelor va începe ceea ce se numește „triajul morții”, unde medicii vor trebui să aleagă cine primește o șansă și cine nu.
„Va începe ceea ce se numeşte triajul morţii: triajul nu se va mai face între a face diferenţa între cine este mai grav sau mai puţin grav, ci între cine primeşte o şansă şi cine nu primește o șansă”, a spus Vlad Mixich